zeep en naglans dosering

Professionele vaatwasmachines gebruiken altijd twee verschillende producten. Zeep, meestal vloeibaar, soms poeder, om de vaat te reinigen, en naglansmiddel, altijd vloeibaar, om zeepresten van de borden te spoelen en de vaat beter te laten drogen. Omdat professionele vaatwassers steeds opnieuw hetzelfde waswater gebruiken zijn zogenaamde twee-in-een producten per definitie niet geschikt. Ook zijn de tabletten en dergelijke voor huishoudelijk gebruik niet geschikt, de vaat zit hooguit drie minuten in de professionele vaatwasser, terwijl de machine thuis er wel 2 uur over doet. De zeep voor thuis heeft ook een uur nodig om z'n werk te doen.

Wat heeft u nodig ? :

Vloeibaar vaatwasmiddel of poeder voor professioneel gebruik.

Vloeibaar naglansmiddel voor professioneel gebruik.

Deze producten bestelt u bij uw lokale horeca groothandel, of via een leverancier van horeca hygiëne producten. Klik hier voor een suggestie.

Hoe komt dit product in de machine ? :

Bijna alle professionele vaatwassers hebben vanuit de fabriek een ingebouwde naglans doseerpomp. Er komt dan vaak één slangetje achter uit de machine, dat u in de jerrycan hangt en waardoor vervolgens automatisch het naglansmiddel wordt opgezogen. Heeft uw machine twee slangetjes, dan is het slangetje met blauwe vloeistof vaak voor de naglans.

Als dit pompje niet meer werkt kunt u het vervangen door het originele pompje, of door deze universele pomp.

Een aantal (steeds meer) vaatwasser hebben ook een ingebouwde zeepdoseerpomp. 

Als u uw machine die niet heeft of deze niet meer werkt kunt u het vervangen door deze pomp. Dit zijn eenvoudige klusjes, je hoeft hier geen raket-wetenschapper voor te zijn. 

Zeep en naglansdosering:

Naglansmiddel is feitelijk een "waterverdunner" het breekt de oppervlaktespanning van het naspoelwater, waardoor het water makkelijk van het servies af loopt en het hierdoor beter droogt.

Het naglansmiddel is sterk geconcentreerd, vaak wel 1 op 10000 liter. Per wasbeurt is ongeveer 10 cm slangverplaatsing voldoende. Dus een een luchtbelletje in de leiding verschuift ongeveer 10 cm in de richting van de machine.

Naglansmiddel wordt gedoseerd met een mechanische doseerpomp, ook wel membraampomp genoemd, of een elektronische doseerpomp, ook wel peristaltische doseerpomp of slangverdringingspomp genoemd.

Membraampomp:

Een membraampomp zit aan één zijde met een slang verbonden met de boiler van de vaatwasser, en aan de andere zijde gaat een slangetje naar de jerrycan met naglansmiddel.

Zodra de machine naspoelt wordt middels de waterdruk vanuit de boiler het membraam opzij geduwt, zodra de naspoeling stopt en de drukt dus weg valt, wordt via het slangetje aan de andere tule naspoelmiddel aangezogen. 

Dit systeem heeft als nadeel, dat wanneer er sowieso weinig waterdruk is, of wanneer een naspoelsproeier of naspoelarm ontbreekt in de machine, er geen druk opgebouwd kan worden, en er dus geen naspoelmiddel wordt gedoseerd.

De membraampomp staat dus rechtstreeks in verbinding met de boiler van de vaatwasser, in de membraampomp zit een terugslagklep, zodat het water uit de vaatwasmachine niet terug de jerrycan met naglansmiddel in kan lopen.

Slangverdingingspomp:

Een slangverdringingspomp is elektronisch, een elektromotorje duwt twee walsjes rond, waardoor de vloeistof wordt weggeperst. Middels een stelschroefje kun je instellen hoe lang of hoe snel het popmje draait, hiermee kun je de dosering aanpassen. 

Meestal is het pompje elektrisch aangesloten op de waterklep van de vaatwasser, en doseert dan tijdens het vullen en naspoelen van de vaatwasser.

Slangverdringingspompjes hebben als voordeel dat ze onafhankelijk van waterdruk functioneren. De slangetjes in de pompjes hebben een beperkte levensduur, ze worden na verloop van tijd poreus en / plat. 
Dan pompt de pomp niet meer en soms loopt dan ook het naglansmiddel terug naar de jerrycan..

Terugslagklep:

Slangverdringingspompjes voor naglansdosering hebben een terugslagklepje / éénrichtingsklepje nodig, anders zou het water uit de boiler van de vaatwasmachine, via het doseerpompje, terug de jerrycan in kunnen stromen.
Het terugslagklepje zit soms op de boiler geschroefd, en soms met een slangpilaar tussen de slang. Het terugslagklep is een veermechaniekje met een balletje, dat er voor zorgt dat het naglansmiddel wél naar de vaatwasser gepompt kan worden, maar dat het water vanuit de vaatwasser niet naar/door de doseerpomp kan stromen.

Het terugslagklepje wordt alleen toegepast voor de naglansdosering, bij de zeepdosering wordt de vloeibare zeep vanuit een rvs knietje boven het waterniveau van de wastank gepompt. Vloeibare zeep wordt nooit met een membraampomp gedoseerd, omdat de vloeibare zeep te aggressief is en het mebraam aantast.

 (c) copyright Stefan van Valen / Result Service


 

Contact

bel of whatsapp:
+31132400015
info@gastronique.nl​
stuur foto's van:
het apparaat
het typeplaatje
het onderdeel

NIEUWS: (17-05-2021)
Onze nieuwe shop is live.
+15.000 onderdelen

 www.gastronique.nl

© 2009 - 2024 Result Service | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel